De Bouw Informatie Raad maakt zich sterk voor een succesvolle transitie naar bouwen met BIM: ‘Bouwwerk Informatie Model’ of ‘Bouwwerk Informatie Management’. Een BIM is een digitale representatie van functionele en fysieke karakteristieken van een bouwwerk. Daarmee werkt u sneller en voorkomt u fouten.

Download hier de gratis BIR Kenniskaart ‘Wat is BIM?’ »

Structuur in proces en informatie

Het BIM vormt de kern van alle activiteiten en besluiten gedurende de volledige levenscyclus van het bouwwerk. De kern van dit ‘virtuele bouwwerk’ is een onderverdeling van het object met een 3D-model, waaraan ook relevante, niet-geometrische projectdata gekoppeld zijn.

Open standaarden

In het BIM kunnen partijen onderling informatie uitwisselen via open standaarden. Gegevens zijn na één keer invoeren beschikbaar voor alle betrokkenen in de keten van ontwerpen, bouwen en beheren. Zo kunnen afstemmingsfouten worden voorkomen en kan meer waarde worden gecreëerd.

> Bekijk een drietal video’s waarin Bram Mommers van Arcadis uitleg geeft over open standaarden

BIM voor directies

Als bestuurder, directeur of eigenaar van een bedrijf bent u degene die ‘ja’ zegt tegen BIM. U ontwikkelt hierop een visie. Hoe geeft u die vorm en wat betekent dit qua investeringen?

BIM voor managers

Als manager bent u direct verantwoordelijk voor het wel of niet slagen van de invoering van BIM. Een hele opgave: wie met BIM start, krijgt te maken met een algehele cultuuromslag.

BIM voor specialisten

Met BIM kunt u sneller werken en voorkomt u fouten. Maar wat houdt BIM nu precies in? Ontdek de voor- én nadelen die het werken met BIM gaan hebben op uw dagelijks werk.