Wat is BIM?

De Bouw Informatie Raad maakt zich sterk voor een succesvolle transitie naar bouwen met BIM. BIM staat voor Bouwwerk Informatie Model (ook wel Management).

De letters “BIM” worden in de praktijk in drie samenhangende betekenissen gebruikt. De eerste betekenis is “Bouwwerk Informatie Model”, een digitale representatie van hoe een bouwwerk is ontworpen, wordt gerealiseerd en/of daadwerkelijk is gebouwd. In de tweede betekenis, “Bouwwerk Informatie Modeling”, ligt de nadruk meer op het proces van samenwerken aan een digitaal bouwwerkmodel. Gerelateerde begrippen zijn integraal ontwerpen, concurrent engineering, lean planning en het delen van digitale informatie. In de derde betekenis, “Bouwwerk Informatie Management”, staat de informatie zelf centraal: het beheer en (her)gebruik van digitale bouwwerkinformatie in de hele levenscyclus van het bouwwerk. De BIR vindt alle drie de betekenissen even relevant, het begrip “BIM” omvat het geheel. 

Download hier de BIR Kenniskaart ‘Wat is BIM?

BIM wordt gebruikt door de partijen die bij het bouwwerk betrokken zijn. Via open standaarden wisselen opdrachtgever, architect, adviseurs, aannemer en installateur onderling informatie uit. Gegevens worden één keer ingevoerd, en zijn voor alle betrokkenen beschikbaar. In essentie vormt BIM een nieuwe manier van samenwerken tussen deze partners, waarbij het integraal beheren van informatie tijdens de complete levenscyclus van het bouwwerk centraal staat.

 

Bouw Informatie Raad