Open BIM-standaarden

De BIR propageert het gebruik van open BIM-standaarden bij het uitwisselen van informatie. Open standaarden hebben als grote voordeel dat ze laagdrempelig toegankelijk zijn en niet gebonden aan specifieke software. Gegevens zijn na één keer invoeren beschikbaar voor alle betrokkenen in de keten van ontwerpen, bouwen en beheren. Zo worden afstemmingsfouten voorkomen en kan meer waarde worden gecreëerd. Bovendien blijft de informatie van nu ook op langere termijn bruikbaar.

Ook de overheid stimuleert het gebruik van open standaarden . Op deze manier wil de overheid de communicatie en samenwerking tussen verschillende partijen stimuleren, een gezonde concurrentie in de markt (software-onafhankelijkheid) bevorderen en de informatie van nu ook op langere termijn bruikbaar houden. 

Bekijk voor meer informatie de video’s hieronder. 

Maximaal resultaat met BIM-standaarden

In onderstaande video vertelt Bram Mommers, European BIM Business Development Manager bij Arcadis en vertegenwoordiger van de ingenieurs in de BIR, u waarom het zo belangrijk is om (open) BIM-standaarden toe te passen. 

 

Welke open BIM-standaarden zijn beschikbaar?

In de bouwsector zijn er diverse open BIM standaarden beschikbaar, met allemaal een eigen toepassing. In deze video legt Bram Mommers uit welke open BIM standaarden er zijn. Ook licht hij kort toe wat de specifieke toepassing is. 

 

Beleid BIR open BIM-standaarden

In een paar minuten legt Bram Mommers u uit waarom de BIR inzet op het gebruik van open BIM standaarden in de bouwsector. 

 

Bouw Informatie Raad